Gute hingstförening

Gute Hingstförening

Gute hingstförening bildades den 22/11 1975 av Bertil Olsson, Valinge, Sten Samuelsson, Lessebo, Curt Lindholm, Hamneda och Gunnar Nilsson, Höör och till sist även jag (Kurt).

         från vänster: Kurt, Sten, Gunnar, Curt och Bertil. Det är dags för hingstsläpp.


Alltihop började med att vi gick ihop för att diskutera härstamningar inom russaveln som måste bevaras. Det kom då otvetydigt upp att en del härstamningar inte blev tillvaratagna som hingstämnen. Detta tillsammans med problemet med osäkerheten kring hingstuppfödningar överhuvudtaget var något vi behövde kom runt.


Resonemanget kring detta utvecklades då till en överenskommelse om samverkan av hingstuppfödning och som i förlängningen blev startpunkten för Gute hingstförening. Målsättningen, som även finns inskriven i föreningens stadgar, var att tillvarata intressanta härstamningar och hingstlinjer ur prestation och exteriörsynpunkt samt att även bibehålla bredden i avelsmaterialet.


För att leta upp dessa potentiella framtida hingstar åkte en eller flera medlemmar runt och besiktigade föl. De som köptes in levererades oftast på våren som 1-åringar. Den första gallringen av hingstar var på hösten som 1-åringar. Då minskades skaran och de som behölls var de hingstar som utvecklats åt rätt håll. De hingstar behölls som föreningens medlemmar fortfarande trodde på som framtida avelsmaterial.


En av somrarna gick de på bete på Hallands Väderö. De gick ut med fiskebåt och hingstarna fick bindas i relingen på båtresan över.

På bilden ovan ses unghingsten Cito, som går på båten ut till Hallands Väderö. I bakgrunden står Harry Larsson (min far) som hjälpte till med hingstarna

Betesavgiften den sommaren var 50kr/häst, 15kr/häst på båten och 2,50 kr/häst i hamnavgift i Torekov. Detta blev totalt 67.50 kr/häst i betesavgift, något som låter väldigt lite i dagens läge. Övriga år gick de på beten runt om i trakten hemmavid. Att ha dem nära gjorde att det var lättare att kontinuerligt se hur hingstarna utvecklades.


På hösten som 2-åringar var det återigen gallring. Förutom de båda gallringarna hingstarna gick igenom mättes de med jämna mellanrum för att se hur det utvecklades höjdmässigt. Även bett och testiklar kontrollerades.


De som ansågs ha chans och gick igenom gallringen som 2-åringar fördelades sedan på medlemmarna så att varje medlem hade ca 1-2 hingstar att visa på hingstpremieringen. På vintern körde varje medlem in sin hingst, eftersom det under denna tid krävdes körbarhetsintyg för att få visa hingsten på premieringen.


Föreningen har under årens lopp bestått av lite olika medlemmar. Den 28/9 1979 gick Curt Lindholm ur och ersattes av Morgan Johnsson, Svenljunga. Den 10/4 1983 ersattes Bertil Olsson av Christer Johansson, Långasjö. Den 10/5 1986 gick Gunnar Nilsson ur föreningen.

     från vänster: Sten, Morgan, Kurt och Christer. Det är den årliga gallringen av unghingstarna.


Ett år senare (10/5 1987) kom istället Bo Andersson, Stenstorp in som ny medlem. Den 26/8 1990 gick Sten Samuelsson ur föreningen och ersattes av Ann Kihlsund, Nossebro. 1996 gick Ann Kihlsund ur föreningen. Jag var den enda som var med under hela föreningens resa.


Under föreningens verksamhet (1975-1998) blev 57 nya hingstar godkända. Hingstårgångarna döptes enligt samma bokstav och hingstar från och med bokstaven K kom att få ett G efter sitt namn då de blev godkända hingstar. G:et stod för att det var Gute hingstförening som fått godkänt hingsten i russaveln. Ett flertal av dem har gjort ett starkt avtryck i russaveln. De hingstar som (hittills) fått ELIT och som föreningen fått godkänt är: Brokad 322, Effekt 347, Granit 368, Guval 365, Intrig 378, Kurir G 354, Lagun G 406, Major G 418, Nomad G 424, Allgunnens Opal G 428, Taktik G 480 samt Tomtebo Enoc G 481.


Personligen vill jag komplettera med ytterligare några hingstar som gjort mycket för aveln. Dessa är: Briljant 322, Center 330, Fanfar 362, Furir 354, Helios 373, Haj 374, Inter 380, Jardin 389, Jucent 391, Karens G 400, Mandat G 417 samt Uron G 493. Några andra nedslag är Attacklan 182, som var en av de hingstarna som hade lite ovanlig härstamning. Vi lyckades få in båda sönerna Center 330 och Cardinal 329. Tyvärr gick båda tidigt ur tiden men då fick vi istället in Jucent 391. Han gav i sin tur den godkände sonen Tejas Monljus 540, som vidare gett den nygodkände hingsten Tejas Musseron, men Jucent gav även sönerna Juniper 530 och Nestor 570.


Rajman 232 var en annan hingst som då hade lite ovanlig härstamning, men som idag finns i nästan 80% av alla godkända hingstar.


Mio 201 var också han ett exempel på en hingst med lite ovanlig härstamning, men här fick vi de båda sönerna Hercules 375 och Indus 381. Indus i sin tur har vidare gett ett antal nya hingstar. Även den här hingstlinjen har på så sätt kunnat räddas.


Föreningen var framgångsrik men de sista åren var det andra privata engagemang som gjorde det ohållbart att driva föreningen vidare. Föreningen lades ner våren 1998. Den bestod då av mig, Bo Andersson, Morgan Johnsson och Christer Johansson.



Tillbaka till toppen